Δανεισμός και Αρνητικά Επιτόκια

Δανεισμός και Αρνητικά Επιτόκια

Εδώ και αρκετό καιρό έχει διαμορφωθεί διεθνώς ένα κλίμα χαμηλών επιτοκίων στην αγορά ομολόγων, γεγονός του οποίου επωφελείται πρωτίστως η Ελλάδα. Επίσης, αποτέλεσμα αυτής της παγκόσμιας οικονομικής «άνθησης» είναι το γεγονός ότι από τη μία οι ελληνικές επιχειρήσεις  αντί να δανείζονται με υψηλό κόστος από τις εγχώριες τράπεζες δανείζονται μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων, από την άλλη πλευρά η ίδια η Ελλάδα επαναπροσδιορίζει την διεθνή της εικόνα και αξιοπιστία στις αγορές.

Μέσω των αρνητικών επιτοκίων η Ελλάδα τοποθετείται ισότιμα στο ίδιο επίπεδο δανεισμού με τη μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν την ίδια μοίρα με το Ελληνικό δημόσιο αφού λόγω δύναμης και μεγέθους δεν καταφέρνουν να στραφούν στα χαμηλά επιτόκια αλλά και στις αγορές.

Εξαιτίας των κόκκινων δανείων το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ανίκανο να ανταποκριθεί στους παγκόσμιους ρυθμούς. Λόγω του συγκεκριμένου ελληνικού ζητήματος  οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του χαρακτήρα τους και του επενδυτικού τους προφίλ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον όλο και αυξανόμενο ανταγωνισμό .

Τέλος, είναι ευρέως αποδεκτό από όλους ότι για να αναβαθμιστούν και αναπτυχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει μια εθνική γραμμή υποστήριξης και χαμηλού επιτοκίου δανεισμός από το κράτος. Αντίμετρα όπως επιλεκτική χρηματοδότηση συγκεκριμένων μεγάλων έργων-πρωτοβουλιών δεν είναι αρκετή για το μεγάλο επενδυτικό άνοιγμα που ονειρεύεται κάθε χώρα, ιδίως η Ελλάδα, που χρειάζεται εναγωνίως μια οικονομική ώθηση ώστε να βγει από το τέλμα και την δημοσιονομική δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει εδώ και δέκα χρόνια.  

Μοιραστείτε το

Κατηγορίες

Πρόσφατα άρθρα

Tags

Διαβάστε επίσης

Πείτε μας τις ανάγκες σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα

Συμπληρώστε τη φόρμα